Overslaan en naar de inhoud gaan

LUCA / Digitale Publicaties /  Basisvoorbeeld van een werkproces in Adobe Lightroom

De techniek en doelstellingen van publiceren bepaalt het precieze werkproces. Volgende screenshots tonen de handelingen in Adobe Lightroom ter voorbereiding van een publicatie voor beeldschermen.

 

Digitale Beeldbestanden / Bestanden worden in Lightroom in een catalogus geïmporteerd. Deze catalogus zorgt ervoor dat je metadata en attributen aan bestanden kunt toevoegen, collecties kunt maken, De catalogus filteren op deze metadata en attributen, beeldbewerkingen kunt uitvoeren, ...

capture

Bovenstaande schermafbeelding toont Import, het venster uit Adobe Lightroom waar bestanden in geïmporteerd worden.In bovenstaand voorbeeld is de software verbonden met een digitale camera (Nikon D5300), maar bestanden kunnen eveneens ingeladen worden van servers of (Adobe) cloudtoepassingen.

 

Digitaal Archiveren / Een Lightroom catalogus bevat verschillende bestanden. In Lightroom kun je naast individueel metadata toevoegen dat ook doen op een reeks van afbeeldingen.

overview

Bovenstaande schermafbeelding toont de Library, het venster uit Adobe Lightroom waarin een selectie van geïmporteerde bestanden opgelijst worden. De selectie wordt verfijnd aan de hand van  een selectie van attributen en metadata. Deze informatie vind je terug in de rechterkolom voor het geslecteerde bestand.

 

Digitaal Archiveren

metadata

Bovenstaande schermafbeelding toont  terug de Library, het venster uit Adobe Lightroom waarin één geslecteerd bestand getoond wordt. De attributen en metadata bij dit bestand vind je terug in de rechterkolom.

 

Digitale Beeldbewerking / Lightroom werkt aan de basis met Raw bestanden. Een digitaal beeldbestand dat alle geacteerde informatie van de camera bevat, zonder compressie. In Lightroom kun je kleurcorrecties uitvoeren op deze raw bestanden en alle handelingen terug aanpassen in het histogram.

editing

Bovenstaande schermafbeelding toont de Development, het venster uit Adobe Lightroom waarin één geslecteerd bestand bewerkt wordt. Met in de linkerkolom alle bewerkingsstappen die uitgevoerd zijn op de afbeelding (history). In het midden zie je de oorspronkelijke en de bewerkte afbeelding, in de rechterkolom vind je alle parrameters voor bewerking. In dit geval staan de basis instellingen rond kleurbewerking open.

 

Publiceren voor interactieve toepassingen / Lightroom bevat de mogelijkheid om één specifiek beeld te exporteren en te voorzien van metadata, copyrightgegevens, een watermerk ... Op deze manier worden alle gegevens over beeldbestanden correct weergegeven bij reproductie.

publish for screen

Bovenstaande schermafbeelding toont een online archief waarin geïmporteerde bestanden opgelijst worden. De volledige inhoud van het archief en de selectie wordt verfijnd aan de hand van metadata ingevoerd in Lightroom.

faq